Uncategorized

Julestemning i Edinburgh

The Christmas Bookshop af Jenny Colgan fra William Morrow Paperbacks, 2021. 4/5 stjerner.

Da den butik Carmen arbejder i lukker, står hun med kun få pund på lommen og ingen uddannelse. Hun har ikke lyst til at flytte ind hos sin perfekte søster Sofia, der har tre perfekte børn, en baby på vej, et højbetalende advokatjob og en perfekt mand i et perfekt hus i Edinburgh. Sofia har egentlig heller ikke lyst til at den altid sarkastiske og besværlige Carmen flytter ind, men deres mor blander sig, desperat efter at få søstrene til at kunne sammen, og da Sofia har en klient, der desperat mangler en butiksassistent til en boghandler, flytter Carmen alligevel ind. Hurtigt får Carmen forandret den rodede boghandel til et levende sted, som kun sælger julebøger, men kan hun også hele kløften i familien? Og vælge mellem den kendte forfatter Blair og den stille kvæker professor Oke, der begge er interesserede i den kønne Carmen?

The Christmas Bookshop er virkelig sukkersød – den skriger af julehygge og bøger, og det er en kombo, jeg bare ikke kan stå for. Til gengæld byder den ikke på de store plotmæssige udsving, og der er ret hurtigt ingen tvivl om, hvilken mand Carmen vælger til sidst. Til gengæld bliver begge herrer introduceret ret langt inde i bogen – og en stor del handler faktisk om Carmen og Sofias forhold, hvilket er et forfriskende spin på den sædvanlige juleromance. 

Carmen starter egentlig ud som en lidt irriterende hovedperson, men mens hun forandrer sig falder man som læser for hende, de to niecer og en nevø og ikke mindst Sofias liv, der måske ikke er helt så perfekt som Carmen forestiller sig. Mr. McCreedy, der ejer bogbutikken er en elskelig gammel herre, som der er ingen tvivl om, at Carmen skal hjælpe – til gengæld er jeg ikke helt ombord med romancen. For selvom Blair er selvoptaget og ganske enkelt uudholdelig i flere scener i bogen – ja så er Oke på grænsende til lidt kedelig og lidt for optaget af træer til den kække Carmen efter min mening. Men det er trods alt jul, og jeg elsker Jenny Colgans bøger, der altid er lidt anderledes end andre romancer. The Christmas Bookshop skuffer bestemt ikke, og mangler du en letlæselig bog at gøre en adventssøndag hyggeligere med, så kast dig over The Christmas Bookshop.