Digte

Et spørgsmål om mindset

Chasers of light af Tyler Knott Gregson fra forlaget Penguin, 2014. 3/5 stjerner.

En dag i en antik butik fandt fotograf Tyler Knott Gregson en Remington skrivemaskine, der var til salg. Og ligesom han stod der, uden at tænke over det skrev han et digt på siderne fra en gammel bog – uden mulighed for at redigere noget som helst. Han forelskede sig i den. Tre år senere og omkring 1000 digte senere var The Typewriter Series skabt og blevet et Instagram-fænomen; en samling af digte skrevet på fundne stykker af papir og boner eller skabt med blackout-metoden. Chasers of light samler nogle af de bedste og fejrer skønheden ved livet. 

Jeg er ikke typen, der normalt læser digte. Men der er noget fængslende ved Gregsons digte, og jeg har fulgt dem nysgerrigt på Instagram i årevis. Men derfra og så til at læse en hel bog? Jeg tror, man skal være i det rette mindset, når man læser et digt. Og det var jeg ikke, da jeg læste Chasers of light. Jeg ventede på det der spark i maven. Misforstå mig ikke – det er smukke, fængslende digte, og bogen er svær at ligge fra sig. Men der var ikke noget, der trådte frem fra mængden. Der var ikke digtets svar på et nyrespark, der netop gør, at man ligger bogen fra sig, fordi det er så smukt eller så rammende, at man ikke kan læse det hele på én gang. 

Men det er en smuk bog og Gregsons ide er sindssygt interessant – og jeg vil tage den frem og kigge i den igen; og måske én dag mindsettet er der, og sparket kommer og bogen må ligge på bordet mens jeg får vejret.