Uncategorized

Den perfekte begyndelse på jul

Julegrisen af JK Rowling forlaget Gyldendal, 2021. 5/5 stjerner. 

Lille Gis – kaldet LG har fulgt drengen Jack. LG har været der gennem tykt og tyndt – lige fra første skoledag til forældrenes skilsmisse. LG betyder alt for Jack. Men juleaften sker det forfærdelig – Jacks stedsøster smider LG ud ad vinduet i bilen. Jack er utrøstelig – selv da Holly og mormor og morfar køber ham en ny gris – Julegrisen JG. Men så starter et magisk eventyr – for juleaften sker mirakter: ting, som er blevet væk kan blive fundet igen og alle slags ting kan blive levende – også Jacks legetøj. JG har en modig og fantastisk plan og sammen sætter JG og Jack ud på en magisk rejse til landet for tabte ting for at lede efter den bedste ven, Jack nogensinde har haft. 

Julegrisen er helt fantastisk sød. Den er magisk, fantastisk og man får en god fornemmelse for Jacks forhold til LG. JG er den modige stedfortræder, som man ikke kan lade være at holde af, og Jack er en sød dreng, som man ønsker det bedste for. Det fantastiske eventyr efterlader en åndeløs, både når Jack oplever fantastiske farver i de savnede tings by og når Jack går op imod Taberen selv for at redde dem, han holder af. Med en hjælpende hånd fra selveste julemanden. 

Man kan sige meget, men JK Rowling er en fantastisk forfatter og hun formår fra første side at skabe en magisk verden, som jeg er sikker på, at børn kan forsvinde. Eller barnlige sjæle – for selvom Julegrisen er let læst i klassisk børnebogsstil, er den også magisk for voksne. Der er fremdrift i historien, som ellers kan mangle i nogle børnebøger – og derfor er den værd at læse også for voksne. Samtidig er Jacks følelser og eventyr så godt beskrevet at både børn og voksne bliver rørt.  Og selvom den foregår juleaften, er den ikke overdrevet julet. Så hvis du trænger til lidt julemagi (eller dine børn plager om julekalender) allerede i november, er Julegrisen et ganske godt alternativ. Jeg læste den selv nærmest i et stræk, for jeg kunne ikke lægge den fra mig. 

Desuden er Julegrisen smukt illustreret – og billederne er præcis nok til, at man får en fornemmelse for Jacks og JG’s fantastiske eventyr – men uden det bliver for meget. Helt klart en læseværdig bog i den søde juletid.